Kiristääkö? Keinot nopeaan reinoutumiseen

Niin kiire ei ole kenelläkään, ettei ehtisi ottaa viiden minuutin hengähdystaukoa. Ota työpäivän keskelle nopea reinoutuminen. Kun henki taas kulkee, hoksaat, että kyllä se siitä.

Liian kova tahti töissä ja arjen tohinassa? Ota oma reinoutumisen hetki ennen kuin kanootti kaatuu. Kun hengähdät, hermostolle lähtee viesti, että nyt on ok laskea vähän kierroksia. Stressihormonien hulinat rauhoittuvat, aineenvaihdunta tasapainottuu ja torjut tehokkaammin pöpöjä. Nukut, palaudut ja jaksat paremmin. Houkuttelevaa, eikö! Tee se vaikka näin.

Jännitä ja reinouta

Kun stressi ja todo-lista ovat salakavalasti lähteneet hanskasta, kroppa voi alkaa jumittaa. Lihasten jännittäminen ja rennoksi päästäminen muistuttaa kroppaa siitä, miltä reinoutumisen kuuluu tuntua.

Laita laitteet ja vimpaimet sivuun, ja ota mukava asento. Ei tarvitse kömpiä lattialle housuja likaamaan, tuoli on jees.

Jännitä hartiat korviin, laske viiteen ja rentouta. Rutista kädet nyrkkiin, ja rentouta. Helppo nakki! Paina kämmenillä reisiä poispäin kehosta, ja vapauta. Ota tuima ilme, kurtista kulmat ja rypistä silmät kiinni – ja rentouta kasvot kokonaan. Nouse ylös, jaloittele ja venytä käsiä kohti kattoa oikein antaumuksella. Miltä nyt tuntuu? Jos hyvältä, toista!

Hengitä, hyvä ihminen

Toimiiko ilmanvaihto? Sillä on väliä, miten henki kulkee. Kiireessä hengitys voi jäädä pinnalliseksi niiskutteluksi. Silloin happea kulkee huonosti kroppaan, ja ilman happea ei pitkälle pötkitä. Puolivillainen hengittely pistää väsyttämään, pahentaa niska- ja hartiaseudun jumeja eikä ajatuskaan kulje.

Tee nopea hengitysharjoitus. Sulje silmät ja ota asento, jossa viihdyt minuutin tai pari. Hengittele syvään sisään nenän kautta, koko matkan palleaan asti. Jos se tuntuu hankalalta, laske sisään ja ulos hengitellessä rauhallisesti viiteen.

Tadaa! Syke rauhoittuu, verenpaine laskee sopuisampiin lukemiin, ja käsissä ja jaloissa tuntuu mukavaa kihelmöintiä. Aivotkin saavat kunnon tujauksen happirikasta verta.

Mietiskele mukavia

Jos meditaatio ei ole juttusi, kävisikö mietiskely? Ei se ole sen ihmeellisempää.

Jätä hetkeksi kaikki muu hössötys, ja kiinnitä huomio yhteen pisteeseen tai esineeseen. Se voi olla kahvimuki, kukkaruukku tai vastapäisellä parvekkeella kuivuvat kalsarit. Ei väliä!

Jos mieluummin suljet silmät, kuvittele itsesi hetkeksi johonkin, missä fiilis on kevyt ja huolet eivät paina. Onko se maailman paras nojatuoli, mökkisauna vai ehkä naapurin autotalli?

Jos ajatukset karkaavat välikausihaalareihin ja kuukausiraportteihin, ei haittaa. Anna ajatusten poukkoilla. Palaa sitten lempeästi takaisin tilaan, jossa et ajattele yhtään mitään. Olla möllötät vain. Hengaile tässä muutama minuutti. Kun olet valmis, jatka siitä, mihin jäit. Nyt hommien pitäisi sujua paremmin.

Yksi juttu vielä. Pidätkö työpaikalla ulkokenkiä? Potkaise ne pois ja vaihda tilalle Reinot tai Ainot. Onko yhtään parempi?

Tutustu tuotteisiin