Miksi Suomessa ei käytetä sisällä kenkiä?

Varma tapa herättää paheksuntaa suomalaisen kodissa on marssia olkkariin kengät jalassa. Mistä perisuomalaisessa tavassa on kyse, ja miten maailmalla toimitaan kenkien kanssa?

Suomessa ja muissa pohjoismaissa ei katsota hyvällä, jos vieras lompsii sisään ulkokengissä. Kenkiä pidetään epähygieenisinä ja niiden käyttäjää epäkohteliaana moukkana.

Kirjoittamaton sääntö on meikäläisittäin niin tunnettu, että sitä rikkoo tyypillisesti vain pahaa-aavistamaton ulkomaalainen. Jos maanmies ei riisu eteisessä kenkiään, sen täytyy olla ääliö, ajattelee suomalainen.

Ei meilläkään sentään vietetä rippijuhlia ja 50-vuotissynttärejä sukkasillaan, mutta varsinkin naiset vaihtavat usein ulkokengät porstuassa sisäjuhlakenkiin.

Ei erityisen myyttinen tarina

Täkäläinen kenkäpolitiikka on ehkä perinne, mutta ennen kaikkea käytännön juttu. Ulkona on yksinkertaisesti märkää ja likaista, eikä likaa haluta kodin lattioille.

Suomalaisiin keleihin suunniteltujen kenkien pohjissa on usein rouheat kuvioinnit. Ne voivat naarmuttaa lattioita ja niihin tarttuu kaikenlaista ikävää, kuten kiviä, roskia ja pöpöjä. Onko sitten kiva reinoutua lempisarjan äärellä, kun olkkarin matolla on kuraa, soraa ja salmonellaa. Siksi ulkokengät kuuluvat loskaisille kaduille, eivät olohuoneeseen.

Entäs sitten maailmalla?

Meillä herkästi ajatellaan, että kenkien riisuminen on eksoottinen tapa, jota ei maailmalla ymmärretä. Mutta onko näin?

Ei oikeastaan. Japanissa kengät riisutaan kotien lisäksi myös ravintoloissa ja teehuoneissa, ja tilalle tarjotaan uwabaki-tossut. Japanissa kengättömyys voi liittyä siihen, että arjessa eletään lähempänä lattiatasoa. Muuallakin Aasiassa on fiksua jättää kengät ovenpieleen, samoin Lähi-idässä ja Itä-Euroopassa.

Briteissä ja Saksassa kengät saatetaan riisua, tai sitten ei. Varminta on kysyä isäntäväeltä, mikä heillä on tapana.

Etelä-Euroopassa marssitaan taloon kengät jalassa. Kenkien riisumispyyntöä voidaan pitää jopa tylynä. Eihän kukaan halua haistella lämpimässä muhinutta jalkahikeä, ajattelee espanjalainen. Piristävä poikkeus on Kreikka, jossa ei ole tapana kävellä sisällä ulkokengissä.

Lumisessa Kanadassa kengät on tapana riisua eteisessä. Entä Yhdysvalloissa, jossa ainakin telkkarisarjojen mukaan löhötään kengät jalassa sohvalla. Pitääkö mielikuva paikkansa?

Kyllä ja ei. Yleisesti jenkit kulkevat kengät jalassa sisällä eivätkä näe siinä mitään erikoista. Kengät eivät vain ole mikään big deal. Toisaalta tavat vaihtelevat eri puolilla maata. Esimerkiksi pohjoisessa, jossa säät eivät aina helli, kengät jätetään eteiseen. Kengättömyys voi myös olla perheen oma päätös. Pinteestä pääsee kysymällä.

Mutta meillähän onkin Reinot

Suomalainen lattia on puhdas, mutta joskus vilpoinen. Jos sukkavarpaat palelevat ja lötköt tohvelit eivät puhuttele, miten olisi Reinot tai Ainot?

Jos et ole vielä kokeillut Reinoja tai vanhat tossusi ovat jo aikansa palvelleet, nappaa verkkokaupastamme uusi pari. Tsekkaa myös, mitä kaikkea kotoisaa tossut ovat saaneet kavereikseen.

Tutustu tuotteisiin