Reinojen matka 1930-luvulta nykypäivään

Reinoja ja Ainoja ei tarvitse suomalaiselle esitellä. Mutta tunnetko niiden historian? Kansallistossut ovat kulkeneet pitkän tien kylmien tupien lattioilta rokkarien keikkalavoille.

Suomalaisten jalat piti saada lämpimiksi. Reino&aino-tarina alkoi Tampereella vuonna 1932, kun Suomen Gummitehdas alkoi valmistaa uudenlaisia sisäkenkiä. Tossuista tuli heti hitti, ja niitä valmistettiin seuraavina vuosikymmeninä miljoonia. Vuosituhannen vaihteessa tossujen myynti kuitenkin hiipui.

Tossut vaihtoivat omistajaa, ja lieksalaisella kenkätehtaalla laitettiin hösseliksi. Suomalaiset innostuivat Reinoista uudelleen oikein kunnolla, ja sen jälkeen kauppa kävi kuin häkä. Reinoista tuli rysäyksellä katu-uskottavat. Rokkarit, urheilijat ja joka sortin tallaajat kulkivat niissä kaikkialla.

Sitten tuli hiljainen kausi. Ehkä Reino-pareja oli kodeissa jo vieraidenkin tarpeisiin. Ehkä tossut vain kestivät ja kestivät. Vuonna 2019 valmistaja joutui haikein mielin hakeutumaan konkurssiin.

Pelastamaan kansallisaarretta

Ajatus ei meillä kauaa kytenyt. Halusimme ehdottomasti pelastaa kansallistossut ja nostaa ne taas arvoiseensa asemaan.

Tuumasta toimeen! Finlaysonin omistajat ostivat koko reino&aino-liiketoiminnan itselleen. Mietimme, miten voisimme kunnioittaa tossujen pitkää historiaa niin, että rakastettu brändi pysyisi elinvoimaisena ja valmistuksen suhteen voisimme nukkua yömme reinoutuneesti.

Ratkaisu löytyi Italiasta. Tossut kokoaa jatkossa perheyritys Calzaturificio Emanuela. Materiaalit tulevat myös Italiasta ja lähialueilta, missä ruutukangas valmistettiin jo aiemmin. Tossut suunnitellaan, markkinoidaan ja myydään edelleen Suomessa.

Miksi Reinot ovat juuri tämän näköiset?

Tossujen ulkonäkö ei ole sattumaa. Reinot ja Ainot suunniteltiin kylmille ja vetoisille lattioille. Ne jalassa oli myös helppo pistäytyä pihalla huussissa, puuliiterissä tai vedenhakureissulla. Tossut sai kumartumatta jalkaan, ja sileät pohjat eivät tuoneet ulkoa sisälle roskaa. Ne olivat aikansa innovaatio.

Halusimme pitää kansallistossut entisellään ja tehdä niihin vain hienovaraisia fiilauksia. Ne ovat nyt entistä mukavammat, kevyemmät ja viimeistellymmän näköiset.

Nykyään on lattialämmitykset, sisävessat ja robotti-imurit, mutta Reinot ja Ainot lämmittävät edelleen suomalaisten jalkoja ja sydämiä.

Kerro rakkain Reino-muistosi

Miten itse muistat Reinot menneiltä vuosikymmeniltä? Someta muistosi hashtagilla #reino&aino, nostalgisella tai vähän uudemmalla kuvalla höystettynä. Liikuttavimmat tarinat julkaisemme somekanavissamme. Kaikki tarinankertojat osallistuvat kotoisan tuotepaketin arvontaan.

Tutustu tuotteisiin